Genel
Okul Öncesi Eğitim İçin İpuçları Nedir?
Bir insanın doğumuyla başlayıp hayat boyu süren eğitiminin temelleri, erken çocukluk dönemi denilen okul öncesi dönemde atılır. Özellikle 0-3 yaş, bebeklerin zihinsel gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Beyin gelişimi bu dönemde %80 oranında tamamlanır. Psikolojik açıdan da 0-3 yaş arasında yaşanılanlar, çocuğun karakterini şekillendiren anlar olarak tüm hayatına etki eder. Bu yüzden okul öncesi eğitim, hem zihinsel gelişim hem de mutlu bir birey yaratma açısından son derece önemlidir.
Oyunun Gücü
Çocukların öğrenme yöntemi oyundur. Sosyalleşmeyi, kavramları öğrenmeyi, kendi bedenlerini tanımayı, dünyayı algılamayı oyunla öğrenen bebekler ve çocuklar için okul öncesi dönemde eğitici oyuncakların ve oyunla kurulan iletişimin önemi büyüktür. Bu nedenle evde, anaokulunda ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarında oyun odaklı eğitimlere yönelebilirsiniz.
2 yaşına gelen çocuklar dünyayı tekrarlamalarla ve taklitlerle öğrenirler. İlk aşama renkleri, şekilleri ve hayvanları öğretmektir. Bunu da oyun halıları, aktivite masaları, sesli-ışıklı oyuncaklar, resimli ve sesli eğitim kitapları ile sağlayabilirsiniz.
Sorumluluk Duygusunu Geliştirme
Çocuğunuzun inisiyatif alan, kendi kararlarını uygulayabilen ve hem kendinin hem de başkalarının haklarının nerede bitip nerede başladığını bilen bir birey olmasını istiyorsanız, ona okul öncesi dönemde küçük sorumluluklar vermeyi deneyebilirsiniz. Örneğin oyuncakları ile oynadıktan sonra onları siz toplamayıp kendisinin toplaması gerektiğini ona öğretmekle başlayabilirsiniz. Ya da çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Dinleme ve Konuşma
Bebeğinizle ilk günden itibaren sesli olarak iletişim kurmanız, gelişimi açısından doğru bir adım olabilir. Henüz konuşmayı bilmiyor olması, onunla konuşamayacağınız anlamına gelmiyor. Çocuğunuzla kurduğunuz birebir iletişim, ileride okul ve iş hayatında insanlarla nasıl iletişim kurulacağını ona öğretmenin ilk adımıdır. Tekerlemeler ve bilmeceler de konuşma ve dil becerilerini geliştiren yöntemlerdir.
Anaokulu Seçimi
Çocuğunuzu uzun sürecek eğitim hayatına hazırlamak için anaokuluna göndermeyi düşünebilirsiniz. Anaokulunda yemek yeme, uyuma, oyun oynama zamanlarını programlamayı öğrenen çocuğunuz, aynı zamanda yaşıtları ile birlikte sosyalleşme imkânı bulur. Anaokulları çocuklara toplumla bir arada yaşamayı öğrettiği gibi ona kendi hayatını programlama becerisi de verir. Böylece çocuklar öğrenme kavramıyla da tanışmış olur.
Anaokulu seçiminde ders programlarının yoğunluğu, çocukların kendi kişiliklerini ve yaratıcılıklarını ön plana çıkaran etkinliklerin durumu ve eğitmenlerin eğitim belgeleri önemli kıstaslardır. Ancak çocuklarla nasıl iletişim kurduklarını da göz önünde bulundurmanız, en doğru kararı vermenize yardımcı olabilir.
Comments are closed